Przywódca jako kreator zmian w organizacji - Kania, Sylwester (The leader as a creator of organizational changes, 2015)
W artykule na podstawie wybranych pozycji literatury przedmiotu przedstawiono rozważania dotyczące przywództwa i jego znaczenia w inspirowaniu i przeprowadzaniu zmian w organizacji. Dawniej uznawano, że przywódca odpowiada tylko za nadzór, przydzielanie zadań, monitorowanie pracy zatrudnionych, ocenianie, a w szczególnych sytuacjach podejmowanie kroków dyscyplinarnych. Obecnie przywódca jest źródłem twórczych pomysłów, dostrzegając szanse i zagrożenia w przyszłości. W środowisku cechującym się wysokimi oczekiwaniami interesariuszy i wymagającym rynkiem przywódca musi angażować wszystkich pracowników organizacji, by przyczyniali się do sukcesu firmy przez maksymalizację efektywności działań, wykorzystując potencjał techniczny i intelektualny. W kolejnych częściach artykułu opisano ewolucję znaczenia pojęcia przywództwa oraz jego roli we wprowadzaniu zmian. Na tle rozważań o roli przywódcy w procesie zmiany zidentyfikowano zadania, które są wyłączną kompetencją przywódcy – lidera
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 2, s. 38-43
Keywords: zmiana; kreacja; przywództwo; change; creativ; leadership