Identyfikacja potencjalnych nabywców polis ubezpieczeniowych w warunkach mocno niezbilansowanej próby uczącej - Kubus, Mariusz (Identification of potential purchasers of the insurance policies under hard unbalanced training set, 2015)
Dysponując zbiorem danych o dokonanych transakcjach i cechach demograficznych klientów, można wykorzystać scoring marketingowy w akcjach skierowanych na wspieranie sprzedaży. Stosowane w nim metody dyskryminacji napotykają często problem niezbilansowania próby uczącej oraz zbędnej informacji w postaci zmiennych, które nie mają związku z zakupem produktu. W artykule analizowany jest rynek ubezpieczeń, gdzie do scoringu wykorzystana będzie metoda ważonych k najbliższych sąsiadów oraz wielowymiarowe kryteria doboru zmiennych. Selekcja zmiennych znacząco wpłynęła na zwiększenie liczby poprawnie zidentyfikowanych potencjalnych nabywców polisy
Ekonometria = Econometrics, 2015, Nr 2 (48), s. 89-99
Keywords: scoring marketingowy; metoda ważonych k najbliższych sąsiadów; selekcja zmiennych; marketing scoring; weighted k nearest neighbours method; feature selection