Inwestycje dywersyfikacyjne przedsiębiorstw w nieruchomości inwestycyjne oraz wartości niematerialne i prawne - Nehrebecka, Natalia; Białek-Jaworska, Anna (Corporate investment diversification in investment property and intangible assets, 2015)
W artykule zidentyfikowano determinanty wielkości inwestycji dywersyfikacyjnych przedsiębiorstw w Polsce i ich zależności od oszczędności przedsiębiorstw. Analizę przeprowadzono na podstawie jednostkowych danych panelowych niezbilansowanych przedsiębiorstw, zatrudniających co najmniej 10 pracowników, zawartych w rocznych sprawozdaniach GUS F-02 z lat 1995-2012. Do oszacowania parametrów wykorzystano systemowy estymator GMM (Generalised Methods of Moments). Dodatkowo zastosowano odporną macierz wariancji-kowariancji. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, iż wzrost płynnych rezerw (oszczędności) powoduje wzrost wydatków na inwestycje dywersyfikacyjne (w nieruchomości i wnip). Uzyskano dodatnią zależność inwestycji dywersyfikacyjnych od realnego efektywnego kursu walutowego opartego na CPI oraz możliwości wzrostu. Może to wynikać z zarówno antyinflacyjnej roli inwestycji w nieruchomości, jak i poprawy sytuacji eksporterów usług (inwestujących w wartości niematerialne i prawne), udzielających przedsiębiorstwom zagranicznym licencji na własne technologie lub oprogramowanie komputerowe dzięki aprecjacji kursu walutowego
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 2 (23), s. 22-40
Keywords: inwestycje dywersyfikacyjne; oszczędności; cash flow; dynamiczne modele panelowe; systemowy GMM; diversification investment; savings; dynamic panel models; system GMM