Grywalizacja w zarządzaniu zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie - Misztal, Anna (Gamification in management of human resources in enterprise, 2015)
Niniejszy artykuł ma na celu wskazanie zakresu zastosowania grywalizacji w zarządzaniu zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. Zasoby ludzkie są jednym z czynników wytwórczych (obok ziemi, kapitału i organizacji), mających zasadniczy wpływ na funkcjonowanie i rozwój przedsiębiorstwa. Umiejętne i zarazem efektywne zarządzanie zasobami ludzkimi to podstawa rozwoju każdej organizacji. Konieczne jest zatem motywowanie pracowników i stworzenie warunków do jak najlepszej atmosfery w pracy. Zarządzanie kadrami ma decydujący wpływ na efektywność organizacji, a poczucie przynależności do danej jednostki organizacyjnej i partnerskie relacje z jej kierownictwem przyczyniają się do umacniania pozycji podmiotu gospodarczego na rynku. Zarządzający przedsiębiorstwem powinni stosować nowoczesne i dostosowane do sytuacji rynkowej sposoby i techniki aktywizujące pracowników do funkcjonowania na rzecz organizacji
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 91-103
Keywords: grywalizacja; zasoby ludzkie; zarządzanie; gamification; human resources; management