Identyfikacja dynamicznych systemów złożonych z wykorzystaniem sieci neuronowych - Drapała, Jarosław (Politechnika Wrocławska, 2009)
Rozpatrzono problem identyfikacji dynamicznych systemów złożonych z wykorzystaniem rekurencyjnych sieci neuronowych. W oparciu o podejście wielokryterialne opracowano algorytmy zmodyfikowane wstecznej propagacji błędów w czasie uczenia sieci złożonej.
Keywords: sieci neuronowe; systemy złożone; systemy dynamiczne; reaktor chemiczny; identyfikacja