Międzynarodowe znaczenie żywności genetycznie modyfikowanej i jej rola w rozwiązywaniu ekonomiczno-społecznych problemów świata - Michalczyk, Joanna (Measures of real convergence of selected euro zone countries. Conclusions for Poland, 2016)
Żywność genetycznie zmodyfikowana jest jednym z najbardziej problematycznych obszarów współpracy między krajami. Liczne kontrowersje towarzyszące jej uprawom i wprowadzaniu do obrotu na poszczególnych rynkach skłoniły autorkę do refleksji nad tym zagadnieniem. Celem publikacji jest identyfikacja istoty żywności genetycznie modyfikowanej i wskazanie zakresu jej wykorzystania w dzisiejszej gospodarce światowej. W związku z tym przeanalizowano regulacje prawne dotyczące genetycznie zmodyfikowanych organizmów w poszczególnych państwach, ze szczególnym uwzględnieniem Polski. Ponadto wskazano przesłanki wykorzystywania genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO) w produkcji żywności oraz zagrożenia z tym związane. W opracowaniu wykorzystano metodę opisową oraz analizę literatury [...]
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 1 (9), s. 100-115
Keywords: żywność genetycznie modyfikowana; GMO; problemy globalne; genetically modified food; global problems