Ocena wewnętrznych uwarunkowań organizacyjnych rozwoju przedsiębiorczości pracowniczej - Łochnicka, Dorota (Evaluation of internal organizational conditions and their impact on entrepreneurial behavior of employees, 2015)
Celem opracowania jest identyfikacja uwarunkowań organizacyjnych sprzyjających rozwojowi przedsiębiorczości pracowniczej. Na podstawie badań własnych dokonano oceny uwarunkowań panujących w polskich przedsiębiorstwach pod kątem ich wpływu na przedsiębiorcze zachowania pracowników. Badaniem objęto 83 duże i średnie przedsiębiorstwa, których działalność nakierowana była na osiąganie zysku. Ocenie poddano trzy elementy uwarunkowań wewnętrznych – kulturę i klimat organizacyjny, upodmiotowienie pracowników w miejscu pracy oraz wdrożenie systemów zarządzania jakością. Na podstawie wyników stwierdzono, że kultura i klimat organizacyjny w badanych przedsiębiorstwach, jak również zakres upodmiotowienia pracowników w miejscu pracy sprzyjają przedsiębiorczości pracowniczej w sposób umiarkowany
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 60-77
Keywords: przedsiębiorczość pracownicza; intraprzedsiębiorczość; przedsiębiorczość organizacyjna; uwarunkowania organizacyjne; intrapreneurship; entrepreneurial behavior; organzational conditions

Dobre praktyki zarządzania w administracji samorządowej - Cyfert, Szymon; Szumowski, Witold (Good management practices in local authority, 2015)
W niniejszym artykule przedstawiony zostanie opis dobrych praktyk wykorzystywanych w procesach zarządzania urzędami administracji samorządowej. Kierując się w odniesieniu do dobrych praktyk pragmatyczną optyką, autorzy opisali te rozwiązania, których implementacja nie jest w istotny sposób uzależniona od osiągnięcia przez podmioty administracji samorządowej określonego poziomu dojrzałości: metody zarzadzania jakością (w tym: TQM oraz certyfikację ISO, model doskonałości EFQM), wspólną metodę oceny CAF oraz metody zarządzania strategicznego (Strategiczna Karta Wyników)
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 38-59
Keywords: administracja publiczna; zarządzanie publiczne; dobre praktyki; public administration; public management; good practices

Wykorzystanie wielowymiarowych reguł asocjacyjnych do poszukiwania uwarunkowań satysfakcji klientów z usług jednostek samorządu terytorialnego - Błoński, Krzysztof (The use of multidimensional association rules in search of determinants of customer satisfaction with services of local government units, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników zastosowania wielowymiarowych reguł asocjacyjnych do poszukiwania potencjalnych uwarunkowań satysfakcji z usług. Podstawą do poszukiwań są wyniki badania dotyczącego znaczenia zaangażowania społecznego i przywiązania do miejsca zamieszkania dla satysfakcji z usług świadczonych przez JST. Artykuł ma charakter badawczy i przygotowano go na podstawie wyników badania ankietowego. W postępowaniu badawczym korzystano również z literatury z zakresu socjologii i data mining dostępnej w postaci książek i artykułów. Wyniki przeprowadzonych analiz wskazują, że między zaangażowaniem społecznym a satysfakcją z usług świadczonych przez JST oraz przywiązaniem do miejsca zamieszkania a satysfakcją z usług istnieją powiązania i można wskazywać na nie jako uwarunkowania zadowolenia klienta. Nie można przyjmować, że dwa wymienione związki dotyczą całej badanej zbiorowości, lecz wybranych grup
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 28-37
Keywords: satysfakcja klienta; reguły asocjacyjne; samorząd lokalny; customer satisfaction; association rules; local government

Zarządzanie partycypacyjne czy imperatywne władztwo w wymiarze sprawiedliwości - Banasik, Przemysław (Participative management or imperative reign in the justice system, 2015)
Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy wypracowane koncepcje w zarządzaniu administracją publiczną mogą zostać wykorzystane w organizacji wymiaru sprawiedliwości? W artykule przedstawiono wybrane koncepcje zarządzania sektorem publicznym pod kątem ich możliwości adaptacji na potrzeby organizacji wymiaru sprawiedliwości. Omówiono także specyfikę jego funkcjonowania. Wymiar sprawiedliwości odgrywa ważną rolę w procesie kształtowania sprawnego państwa. W świetle prakseologicznej aparatury pojęciowej państwo jest organizacją, czyli całością składającą się z powiązanych różnorodnymi więziami części przyczyniających się do powodzenia (albo niesprawności) całości. Źle zarządzany wymiar sprawiedliwości, jako część całości, może być poważnym ograniczeniem na drodze modernizacji zarządzania w kraju. Dlatego też dyskusja nad optymalnym modelem zarządzania wymiarem sprawiedliwości staje się pilnym wyzwaniem dla nauk o zarządzaniu
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 9-27
Keywords: zarządzanie partycypacyjne; systemy hierarchiczne; wymiar sprawiedliwości; participative management; hierarchic systems; justice system

A new approach to avoiding cost overruns and implementation delays in future large projects in aerospace business - Winter, Christoph (Management Sciences, 2015)
Large Projects in Aerospace Business (LPAB) notoriously face significant delays and cost overruns. The starting point is: reduction of risk for both deviations between planned and actual cost and time would increase profitability of a project. That means, if project duration and volume could be predicted more precisely, the risk for delays and cost overruns would be reduced while profitability would be improved through allocating resources when and where they are actually needed. This questions the efficiency of presently applied planning methods to yield proper estimates for project volume and duration. The initial approach to this problem started off with learning curves and developed into parametric estimate models mainly for cost. Over decades it was a main attempt to make the models robust for technical progress and to increase flexibility with regard to different kind of aircraft but there were still significant deficiencies. This article introduces a new approach to overcome above deficiencies and the corresponding parametric estimate models to determine project volume and duration for future aircraft projects
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 125-144
Keywords: project implementation; cost overruns; risk; parametric estimate; planning very large scale projects; aircraft; realizacja projektu; przekroczenia kosztów; ryzyko; wycena parametryczna; planowanie bardzo dużych projektów; samoloty

Narzędzia informatyczne inteligencji biznesowej wspomagające realizację projektów w przedsiębiorstwach - Pondel, Jolanta (Business Intelligence IT tools supporting the execution of projects in enterprises, 2015)
Realizowane przez przedsiębiorstwa projekty obarczone są dużym stopniem ryzyka i niepewności. Projekty to działania, które charakteryzują się niewielką powtarzalnością i bardzo dużym stopniem złożoności, co powoduje, że nie da się dokładnie przewidzieć wszystkich zdarzeń i zadań prowadzących do ich finalnej realizacji. Dla powodzenia projektu kluczową rolę odgrywa stałe ulepszanie działań, polegające na wyciąganiu wniosków i poprawianiu jakości działań wynikających z poprzednio prowadzonych projektów. Niezbędne staje się więc wykorzystanie narzędzi informatycznych, które ułatwiają pozyskiwanie, gromadzenie i przekazywanie informacji oraz stanowią podstawę do przeprowadzania analiz i podejmowania trafnych decyzji. Dzięki wykorzystaniu właściwych narzędzi informatycznych przedsiębiorstwo może osiągnąć zamierzony cel w sposób najbardziej efektywny. Zadaniem artykułu jest ukazanie praktyki posługiwania się narzędziami Business Intelligence (BI) w przedsiębiorstwach ze względu na ich wykorzystanie, wzrost usprawnień działań projektowych, a także bariery wdrożeń. Opisane zostaną również narzędzia i technologie BI
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 91-104
Keywords: działania w organizacji; projekt; Business Intelligence; narzędzia BI; enterprise activities; project; business intelligence; BI tools

Ewolucja metod wartościowania stanowisk pracy w ujęciu literaturowym - Olek, Krystian (Evolution of job evaluation methods in literature aspect, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest syntetyczne przedstawienie różnych metod wartościowania stanowisk pracy oraz wskazanie kierunków zmian w określeniu wartości pracy na stanowiskach. Kapitał ludzki jako najważniejszy zasób organizacji powinien być jak najlepiej zorganizowany oraz wynagradzany w sposób jak najbardziej efektywny. Zmieniający się charakter treści pracy wynikający ze zmian społeczno-gospodarczych zmusza badaczy zagadnienia do dostosowywania technik i metod przeprowadzania opisywanego procesu do zmieniających się warunków pracy. W pierwszej części tekstu scharakteryzowano metody i techniki wartościowania pracy metodami sumarycznymi i analitycznymi. Natomiast w części drugiej przedstawione zostały kierunki zmian w konstruowaniu i wykorzystywaniu nowych metod wartościowania, których celem jest jak najlepsze dostosowanie do trendów i metod zarządzania kapitałem ludzkim
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 78-90
Keywords: wartościowanie stanowisk pracy; metody sumaryczne wartościowania; metody analityczne wartościowania; kryterium syntetyczne; kryterium analityczne; wartościowanie kompetencji; job evaluation; summary methods of evaluation; analytical methods of evaluation; synthetic criterion; analytical criterion; competence evaluation

Współczesne bariery zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym w Polsce - Sztando, Andrzej (Contemporary barriers in strategic governance of local development in Poland, 2015)
Artykuł prezentuje współczesne bariery zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym, charakterystyczne dla polskich gmin. Do ich identyfikacji wykorzystano metodę jakościowych badań terenowych, a badania przeprowadzono w latach 2000-2015. Na wstępie artykułu zaprezentowano przesłanki, genezę, cel, metodę, techniki i przebieg badań. Następnie omówiono kluczowe dla artykułu pojęcia: rozwoju lokalnego, zarządzania rozwojem lokalnym i zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym. Główną część artykułu poświęcono prezentacji 9 grup zidentyfikowanych barier, tj. barier metodologicznych, prawnych, partycypacji społecznej, informacyjnych, kadrowych, wsparcia merytorycznego, barier współpracy i wzorców, a także barier związanych z cechami osobowymi władz lokalnych. Artykuł kończą zalecenia w zakresie kontynuacji badań nad omówionymi barierami
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 105-124
Keywords: rozwój lokalny; zarządzanie strategiczne; zarządzanie strategiczne rozwojem lokalnym; bariery zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym; gmina; local development; strategic governance; strategic governance of local development; barriers in strategic governance of local development; municipality