Zmiany w japońskim systemie zarządzania w warunkach spowolnienia gospodarczego - Witkowski, Jarosław; Cheba, Katarzyna (Changes in the Japanese management system in the conditions of economic slowdown, 2015)
Japońskie systemy zarządzania od dawna cieszą się dużym zainteresowaniem wielu naukowców i publicystów. Ich popularność, ze względu na zachodzące w otoczeniu przedsiębiorstw zmiany, spowodowane m.in. spowolnieniem gospodarczym i problemami demograficznymi, nieco zmalała. Nadal jednak gospodarka Japonii wskazywana jest w rankingu Banku Światowego jako trzecia największa gospodarka świata, którą w 2014 roku pod względem wielkości PKB wyprzedzały jedynie USA i Chiny. Jest to jednocześnie najbardziej zadłużona gospodarka wśród krajów rozwiniętych na świecie, i to zarówno w relacji długu publicznego do PKB, jak i w przeliczeniu na mieszkańca. Celem pracy jest identyfikacja czynników mogących mieć wpływ na zmiany zachodzące w japońskim systemie zarządzania w warunkach spowolnienia gospodarczego oraz innych okoliczności drastycznie zmieniających warunki funkcjonowania japońskich przedsiębiorstw i łańcuchów dostaw. Ze względu na kierunki i intensywność identyfikowanych zmian szczególna uwaga poświęcona jest przewartościowaniu praktyki zarządzania zasobami ludzkimi i ryzykiem w japońskich łańcuchach dostaw
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 4, s. 3-9
Keywords: japoński system zarządzania; zarządzanie łańcuchem dostaw; spowolnienie gospodarcze; Abenomika; Japanese management system; supply chain management; economic slowdown; Abenomics