Sieciowe uwarunkowania rozwijania potencjału innowacyjnego systemu zarządzania - Wawrzynek, Łukasz (Network conditions in the development of innovation potential of management system, 2015)
Artykuł jest próbą identyfikacji sposobu budowania potencjału innowacyjnego systemu zarządzania przez spojrzenie na elementy systemu w powiązaniu z cechami relacji sieci organizacyjnych. Wskazuje na fazy i czynniki innowacji w tworzeniu potencjału innowacyjnego organizacji. Bierze pod uwagę wiedzę jawną i ukrytą oraz uwarunkowania ich wymiany pomiędzy pracownikami w zakresie wzajemnego rozumienia się, angażowania i zaufania. Prezentuje założenia potencjału innowacyjnego systemu zarządzania w ujęciu teorii systemów złożonych. Wskazuje na współistnienie podsystemów, które są we wzajemnych relacjach, oraz identyfikuje te relacje w odniesieniu do tworzenia potencjału innowacyjnego w obszarach stabilizującym i dostosowawczym systemu zarządzania. Przywołuje podejście do analizy zależności współistniejących systemów w organizacji z wykorzystaniem narzędzi obszaru analizy sieci organizacyjnych. Wskazuje na możliwości, jakie niesie analiza sieci organizacyjnych, identyfikacji zależności systemów wobec budowania potencjału innowacyjnego systemu zarządzania
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 4, s. 18-26
Keywords: innowacje; potencjał innowacyjny; system zarządzania; analiza sieci organizacyjnych; innovation; innovation potential; management system; organizational network analysis