Technologie informacyjno-komunikacyjne w kreowaniu rozwiązań smart city - Chomiak-Orsa, Iwona; Szurant, Paulina (Information-communication technologies in Smart City creation, 2015)
Wykorzystanie technologii informacyjnych jest tak powszechne, że nie ma dziedziny życia, w której nie można wskazać na ich zastosowanie. W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszy się koncepcja smart city, będąca odpowiedzią na zwiększające się potrzeby związane z usprawnianiem komunikacji oraz procesów informacyjnych w zarządzaniu miastami. W tym obszarze coraz szersze zastosowanie znajdują nowoczesne rozwiązania informacyjno-komunikacyjne, które urzeczywistniają koncepcję smart city. W związku z tym w artykule omówiono główne rozwiązania technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT) stosowane w rozwiązaniach typu „inteligentne miasto” oraz dalsze kierunki i możliwości implementacji ICT w tym obszarze
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 3 (37), s. 30-37
Keywords: smart city; zrównoważony rozwój; technologie informacyjno-komunikacyjne; sustainable development; ICT