Ocena opłacalności projektu „Pętla Żuławska” na podstawie analizy efektywności finansowej oraz ekonomicznej - Nowaczyk, Piotr (Cost assessment of the project of the “Żuławy Loop” based on the analysis of the financial and economic effectiveness, 2015)
Celem artykułu było potwierdzenie opłacalności projektu „Pętla Żuławska”. Rozwiązanie problemu badawczego wymagało analizy dostępnej dokumentacji oraz przeprowadzenia badań. Studium wykonalności projektu wykazało ujemną rentowność projektu na poziomie finansowym. Brak wykonalności finansowej nie stanowił przesłanki do zaniechania inwestycji. Podstawową metodą w ocenie efektywności projektów o charakterze infrastrukturalnym, których beneficjentami są podmioty publiczne, jest analiza ekonomiczna. Wykazała ona opłacalność projektu dla społeczności lokalnej. Korzyści z realizacji inwestycji potwierdziły wyniki badań. Według opinii respondentów projekt powinien przyczynić się do poprawy sytuacji społeczno-gospodarczej regionu. Dlatego decyzja o realizacji inwestycji była jak najbardziej uzasadniona
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 68-79
Keywords: analiza finansowa i ekonomiczna; ocena efektywności; infrastruktura publiczna; turystyka wodna; financial and economic analysis; project effectiveness evaluation; public infrastructure; water tourism