Delimitacja polskich obszarów metropolitalnych - Krześ, Agnieszka (Delimitation of Polish metropolitan areas, 2012)
Metropolie, nazywane często „lokomotywami wzrostu”, koncentrują najważniejsze funkcje, inwestycje i innowacje, a także wyspecjalizowane usługi oraz szkoły wyższe. Wszystkie te elementy bezpośrednio lub pośrednio przedkładają się na jakość życia mieszkańców i stanowią nieodzowny element rozwoju współczesnej gospodarki. Z tego względu istotne jest prawidłowe funkcjonowanie i stały rozwój polskich obszarów metropolitalnych. Artykuł przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące delimitacji polskich obszarów metropolitalnych oraz zawiera propozycje ich rozwiązania i prawnego uregulowania
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 63-72
Keywords: delimitacja; metropolia; obszar metropolitalny; problemy polskich metropolii; delimitation; metropolitan area; metropolis; problems of Polish metropolises