Analiza sposobów pomiaru oraz skutków deficytu zasobów wodnych na świecie - Thier, Agnieszka (Analysis of ways of measurement and the consequences of water shortage in the world, 2016)
W artykule tym przedstawiono cykl hydrologiczny w przyrodzie, analizując pojęcie i sposoby pomiaru zasobów wodnych oraz deficytu zasobów wodnych. Przedstawiona jest też ocena tych zjawisk według kontynentów i regionów, wskazując na trudną sytuację w północnej Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Azji Środkowej. Zbadana została korelacja między wielkością dochodu narodowego (PKB) a kilkoma cechami gospodarki wodnej w przekroju kontynentów. Wykazana została wyraźna korelacja między liczbą ludności a zużyciem wody i innymi wskaźnikami gospodarki wodnej. Ponadto sformułowano wniosek, że deficyt zasobów wodnych w gospodarce światowej w zasadzie nie występuje, pojawia się natomiast kryzys zaopatrzenia w wodę o charakterze regionalnym, wynikający z niewystarczającej infrastruktury hydrotechnicznej i wodno-kanalizacyjnej oraz niewłaściwej polityki gospodarczej i ekologicznej
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2016, Nr 14 (20), s. 111-129
Keywords: deficyt zasobów wodnych; zasoby wodne; cykl hydrologiczny; zarządzanie zasobami wodnymi; polityka gospodarcza; polityka ekologiczna; ekologia; dochód narodowy