Prognozowanie potencjalnej mutagenności wody powierzchniowej, po jej oczyszczeniu i dezynfekcji chlorem - Trusz-Zdybek, Agnieszka (Politechnika Wrocławska, 2009)
Dokonano oceny możliwości zastosowania modelu Vartiainena do szybkiego określenia bezpieczeństwa zdrowotnego (jakości zdrowotnej) wody do picia, zawierającej mikrozanieczyszczenia powstające w wyniku jej dezynfekcji chlorem, tzw, uboczne produkty chlorowania wody (UPCH)
Keywords: UPD; test Amesa; model Vartiainena