Problemy współczesnego interwencjonizmu państwowego w świetle kryzysu finansowego - Korenik, Stanisław (Problems of the modern state intervention in the light of the financial crisis, 2011)
Interwencjonizm państwowy jak każdy element gospodarki ulega zmianie w miarę rozwoju społeczno-gospodarczego. Wydaje się, że w ramach kryzysu globalnego należy też wypracować założenie interwencjonizmu realizowanego w tej skali. Obecne przedsięwzięcia realizowane w zakresie polityki ekonomicznej należy uznać za powierzchowne – nie zapobiegają one podobnym kryzysom w przyszłości
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 143-149
Keywords: interwencjonizm państwowy; kryzys gospodarczy; state intervention; the economic crisis; banks; speculation