Finansowanie naturalnych szkód katastroficznych w wybranych powiatach województwa dolnośląskiego - Piepiora, Zbigniew (Financing the counteraction of natural disaster damages in chosen counties of Lower Silesia Voivodeship, 2011)
W niniejszym artykule przybliżono problematykę finansowania przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych. Odpowiednie wydatkowanie środków pozwala minimalizować skutki wystąpienia tego typu zjawisk. Autor prezentuje powyższe zagadnienia na przykładzie dolnośląskich powiatów, przez które przepływa rzeka Bóbr: kamiennogórskiego, jeleniogórskiego, lwóweckiego, bolesławieckiego
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 217-227
Keywords: naturalna szkoda katastroficzna; powiat kamiennogórski; powiat; powiat jeleniogórski; powiat lwówecki; powiat bolesławiecki; natural disaster damage; county; Kamienna Góra; Jelenia Góra; Lwówek Śląski; Bolesławiec