Przeciwdziałanie zmianom klimatu na poziomie UE a polityka klimatyczna Polski - Tarnawska, Katarzyna (Counteracting climate changes on the EU level and Polish climate policy, 2011)
Jednym z podstawowych wyzwań związanych ze zrównoważonym rozwojem jest powstrzymanie zmian klimatycznych oraz ograniczenie ich negatywnego wpływu na społeczeństwo i środowisko. Zahamowanie zmian klimatu jest możliwe tylko w przypadku znacznego ograniczenia emisji gazów cieplarnianych, do czego ma się przyczyniać polityka klimatyczna UE. Artykuł traktuje o najnowszych postanowieniach UE w ramach polityki klimatycznej. Na tym tle przeanalizowana została sytuacja Polski oraz polska polityka klimatyczna jako odpowiedź na wyzwania związane z przejściem do gospodarki niskoemisyjnej
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 305-315
Keywords: polityka klimatyczna; redukcja emisji; gospodarka niskoemisyjna; EU climate policy; low carbon economy sustainable development; greenhouse gases emissions