Kapitał ludzki jako zasób regionalny - Leszczyński, Marek (Human capital as a regional resource, 2010)
W artykule podjęto kwestię znaczenia kapitału ludzkiego jako operatora rozwoju w wymiarze lokalnym i regionalnym, wskazując na rolę instytucji edukacyjnych (zwłaszcza szkół wyższych). Ważnym postulatem jest elastyczne kształtowanie oferty usług edukacyjnych i traktowanie kapitału ludzkiego jako wspólnego zasobu regionu
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 95-102
Keywords: kapitał ludzki; usługi edukacyjne; szkolnictwo wyższe; rozwój regionu