Rozwój lokalnej przestrzeni społeczno-ekonomicznej - Łuczyszyn, Andrzej (Development of local socio-economic space, 2009)
Przestrzeń w dobie globalizacji współczesnej gospodarki odgrywa coraz częściej role strategiczne i staje się dobrem rzadkim. Problemy poruszane w dyskusji toczącej się wokół sposobu rozumienia i wykonywania przez instytucje publiczne zadań na rzecz rozwoju lokalnego koncentrują się wokół misji tych instytucji na przełomie wieków. Samorząd terytorialny jako instytucja pełni funkcję pomostową między państwem a społeczeństwem, w której najważniejszym zadaniem do realizacji musi być kreacja dobra wspólnego. Podmioty te, przez właściwe pojmowanie swojego obszaru zarządzania oraz wzajemne relacje, muszą się stać niezwykle skuteczne w pokonywaniu podstawowych barier, ale zarazem powinny dysponować normami konkretnego działania społecznego
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 99-108
Keywords: przestrzeń publiczna; przestrzeń społeczno-ekonomiczna; rozwój lokalny; samorząd terytorialny