Wolny handel a ekonomia współdzielenia. W kierunku nowego systemu gospodarowania - Zysk, Wojciech (Free trade vs. sharing economy. Towards a new management system, 2016)
W opracowaniu zaprezentowano badania związków pomiędzy teorią wolnego handlu a praktyką gospodarczą modeli sharing economy. Zaprezentowano założenia ekonomii współdzielenia, a na wybranych przykładach firm działających w analizowanym modelu gospodarowania pokazano rozwój zjawiska zarówno w Polsce, jak i na świecie. W artykule opisano też zagrożenia, jakie może powodować niczym nieskrępowany ruch nowego modelu gospodarowania. Unia Europejska dostrzega w ekonomii współdzielenia szansę na dostarczenie unijnym krajom ważnego bodźca rozwojowego. Innowacyjne modele biznesowe, mimo zaawansowanych planów uregulowania zjawiska na szczeblu wspólnotowym, mogą stać się kołem zamachowym unijnych gospodarek. Jednak nie będzie to już czysta postać wolnego handlu
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 3 (11), s. 37-47
Keywords: ekonomia współdzielenia; sharing economy; handel międzynarodowy; wymiana usługowa; international trade; service exchange