Właściwości zdrowotne wina - Błaszczyk, Jolanta; Kucharczyk, Monika; Seruga, Przemysław; Piekara, Agnieszka; Zimny, Sylwia; Krzywonos, Małgorzata (Health properties of wine, 2016)
Celem niniejszej pracy było dokonanie przeglądu piśmiennictwa na temat zdrowotnego wpływu win gronowych. Wino zawiera wiele związków chemicznych, których obecność zależy od szczepu winorośli, środowiska, w którym uprawiana jest winorośl, sposobu fermentacji, dojrzewania wina oraz jego wieku. Głównym składnikiem wina jest woda (ok. 90%). Pozostałymi składnikami są: etanol (9-18%), cukry (0-16%) oraz składniki mineralne, fenole, substancje białkowe, barwnikowe, aromatyczne, garbniki, gliceryna oraz witamina C i witaminy z grupy B. Przedstawiono właściwości zdrowotne, bakteriobójcze i przeciwzapalne win gronowych. Założono, że wino może mieć pozytywny wpływ na organizm człowieka ze względu na swój skład chemiczny, zwracając szczególną uwagę na polifenole, w tym resweratrol. Wiele źródeł literaturowych wykazuje pozytywny wpływ resweratrolu na organizm człowieka
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 11-18
Keywords: wino; zdrowie; polifenole; antyoksydanty; wine; health; polyphenols; antioxidants

Postępowanie z alergenami jako element zarządzania jakością w zakładach spożywczych - Zimny, Sylwia; Błaszczyk, Jolanta; Kucharczyk, Monika; Seruga, Przemysław; Piekara, Agnieszka; Krzywonos, Małgorzata (Proceeding with allergens as an element of quality management in food factories, 2016)
W artykule dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat alergenów oraz procesów zarządzania alergenami występującymi przy produkcji żywności. Przedstawiono zasady obowiązujące w zakładach produkcyjnych, prawidłowe podejście, kluczowe zagadnienia i sposoby realizacji prawidłowej polityki antyalergenowej. Opisano krótko systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – HACCP oraz normę ISO 22000. Scharakteryzowano główne problemy pojawiające się w codziennej praktyce produkcyjnej w kontekście zarządzania alergenami. Sformułowano podsumowanie stanowiące o tym, czym jest zintegrowane podejście do zarządzania alergenami
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 227-236
Keywords: alergeny; zarządzanie jakością; produkcja żywności; allergens; quality management; food production

Suplementy diety dla dzieci: skład, przeznaczenie i forma - Piekara, Agnieszka; Kucharczyk, Monika; Błaszczyk, Jolanta; Seruga, Przemysław; Zimny, Sylwia; Krzywonos, Małgorzata (Dietary supplements for children: composition, intended use and form, 2016)
Szacowany wzrost do 2020 r. rynku suplementów diety będzie wynosił 8% rocznie, osiągając wartość około 5,04 mld zł w 2020. Znaczącą pozycję w tej grupie asortymentowej zajmują produkty przeznaczone dla dzieci do 10 roku życia. W związku z prostą procedurą wprowadzania suplementów diety (SD) do obrotu w ostatnich 3 latach znacznie poszerzyła się liczba dostępnych produktów, w tym także grupa suplementów dla dzieci. W ramach niniejszej pracy przeprowadzono wstępne badania nad ilością i rodzajami suplementów dla dzieci na polskim rynku. Dokonano analizy składu, przeznaczenia i formy preparatów. Poznanie wielkości rynku tej grupy produktów jest celem nadrzędnym i związanym z uświadomieniem społeczeństwu szans i zagrożeń płynących z suplementacji. Zagrożeniem może być przedawkowanie wynikające głównie z braku wystarczającej wiedzy o składzie żywności wśród dorosłych aplikujących wybrane preparaty dzieciom czy też braku należytej kontroli nad racjonowaniem suplementów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 178-187
Keywords: suplementy diety; żywność; dzieci; dietary supplements; food; children

Charakterystyka produktów regionalnych i tradycyjnych – wpływ na marketing - Kucharczyk, Monika; Błaszczyk, Jolanta; Seruga, Przemysław; Piekara, Agnieszka; Zimny, Sylwia; Krzywonos, Małgorzata (Characteristics of regional and traditional products – impact on marketing, 2016)
Produkty regionalne są silnie obecne w świadomości konsumentów, którzy w odpowiedzi na postępującą globalizację szukają lokalnych, unikatowych produktów, pochodzących z „małych ojczyzn”. Jednocześnie na gruncie marketingu historia, tradycja i dziedzictwo spotyka nowoczesne i – wbrew pozorom – globalne metody docierania do masowego klienta w postaci strategii marketingowej. Celem niniejszego opracowania jest próba scharakteryzowania współczesnego rynku produktów regionalnych, a także analiza wybranych rodzajów marketingu wykorzystywanego w promocji produktów tradycyjnych. Zostanie postawiona hipoteza, że nowoczesne typy marketingu mogą sprawdzać się w promowaniu produktów regionalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 113-121
Keywords: produkt regionalny; rodzaje marketingu; marketing terytorialny; marketing nostalgiczny; marketing sensoryczny; regional product; types of marketing; territorial marketing; nostalgia marketing; sensory marketing

Problemy pszczelarstwa w Polsce - Kucharczyk, Monika; Krzywonos, Małgorzata; Błaszczyk, Jolanta; Seruga, Przemysław; Piekara, Agnieszka; Zimny, Sylwia; Borowiak, Daniel (Problems of beekeeping in Poland, 2017)
Pszczelarstwo stanowi bardzo ważny element gospodarki żywnościowej państwa. Pszczoły dokonują ponad 80% zapyleń, są również producentami coraz bardziej docenianego w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i medycznym miodu, którego lecznicze i zdrowotne właściwości są coraz częściej tematem wielu prac. Powstaje pytanie, jakie problemy dotykają dzisiejsze gospodarstwa pasieczne w Polsce. W literaturze przedmiotu spotyka się od pewnego czasu problem wymierania pszczół (masowe ginięcie rodzin pszczelich), który obok warrozy i zgnilca amerykańskiego stanowi główną przyczynę zmniejszania się populacji pszczół na wielu terenach. Wśród artykułów poświęconych pszczelarstwu znaleźć można również pojawiający się coraz częściej problem tzw. miodu cementowego. Ogromną barierą w rozwoju polskiego pszczelarstwa jest również gwałtowne zmniejszanie się pasiecznictwa zawodowego na rzecz amatorskiego. Celem pracy jest przedstawienie bieżących problemów rynku pszczelarskiego w Polsce i analiza aktualnych barier rozwoju tego sektora gospodarki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 494, s. 123-131
Keywords: pszczelarstwo; pszczoły; miód; masowe ginięcie rodzin pszczelich; miód cementowy; gospodarstwo pasieczne; pasiecznictwo zawodowe; beekeeping; bees; honey; colony collapse disorder; cement honey; amateur beekeeping; professional beekeeping