Charakterystyka produktów regionalnych i tradycyjnych – wpływ na marketing - Kucharczyk, Monika; Błaszczyk, Jolanta; Seruga, Przemysław; Piekara, Agnieszka; Zimny, Sylwia; Krzywonos, Małgorzata (Characteristics of regional and traditional products – impact on marketing, 2016)
Produkty regionalne są silnie obecne w świadomości konsumentów, którzy w odpowiedzi na postępującą globalizację szukają lokalnych, unikatowych produktów, pochodzących z „małych ojczyzn”. Jednocześnie na gruncie marketingu historia, tradycja i dziedzictwo spotyka nowoczesne i – wbrew pozorom – globalne metody docierania do masowego klienta w postaci strategii marketingowej. Celem niniejszego opracowania jest próba scharakteryzowania współczesnego rynku produktów regionalnych, a także analiza wybranych rodzajów marketingu wykorzystywanego w promocji produktów tradycyjnych. Zostanie postawiona hipoteza, że nowoczesne typy marketingu mogą sprawdzać się w promowaniu produktów regionalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 113-121
Keywords: produkt regionalny; rodzaje marketingu; marketing terytorialny; marketing nostalgiczny; marketing sensoryczny; regional product; types of marketing; territorial marketing; nostalgia marketing; sensory marketing