Analiza zmian w kształtowaniu się długu jednostek samorządu terytorialnego - Gubernat, Ewa (The analysis of changes in shaping self-government units debt, 2016)
W artykule przedstawiono istotę postrzegania aktualnego standingu finansowego jednostek samorządu terytorialnego w Polsce na przestrzeni lat 2000-2014. Podstawowym celem artykułu jest uzyskanie odpowiedzi na pytania: jakie są główne przyczyny i trendy zadłużenia samorządów w Polsce przed i po nabyciu członkostwa w Unii Europejskiej oraz w jaki sposób owo zadłużenie wpływa na standing finansowy samorządów. Przedstawione wnioski oparto na przeglądzie literatury i analizie obowiązującego prawa, jak również danych empirycznych z wykonania budżetów. O wartości aplikacyjnej pracy stanowić będzie uzyskanie odpowiedzi na pytanie: jaki jest obecny standing finansowy jednostek samorządu terytorialnego i czy pozwoli on samorządom w perspektywie długookresowej na terminową obsługę zadłużenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 462, s. 110-125
Keywords: dług publiczny; jednostki samorządu terytorialnego; standing finansowy; public debt; local government units; financial standing