Struktury piramidowe. Analiza spółek z GPW w Warszawie - Aluchna, Maria; Kuszewski, Tomasz; Zatoń, Tomasz (Pyramidal Structures. Analysis of Companies from the Warsaw Stock Exchange, 2017)
Niniejszy artykuł podejmuje próbę przybliżenia charakterystyki i funkcjonowania struktur piramidowych. Są one spotykane na całym świecie. Wykorzystuje się je w spółkach giełdowych jako dość często stosowany mechanizm lewarowania kontroli, umożliwiający ograniczenie zaangażowania kapitałowego. Celem tego artykułu jest identyfikacja skali stosowania piramid jako wzorca własności i kontroli w spółkach giełdowych w Polsce oraz analiza ich dynamiki. Cel ten został zrealizowany poprzez analizę struktury własności 181 spółek spoza sektora finansowego, notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 2010-2014. Przeprowadzone badania wskazują na wzrost wykorzystania struktur piramidowych w spółkach giełdowych w badanym okresie. Trend ten stanowi naturalny etap przekształceń struktur własności związanych ze wzrostem przedsiębiorstw i rozwojem gospodarki
Management Forum, 2017, vol. 5, no. 1, s. 1-6
Keywords: struktura własności; struktury piramidowe; Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie; ownership structure; pyramidal structures; Warsaw Stock Exchange