Modele dojrzałości procesów biznesowych – analiza porównawcza - Gałuszka, Marcin (Business processes maturity models – comparative analysis, 2011)
Celem artykułu jest porównanie modeli dojrzałości procesów biznesowych, wskazanie ich wspólnych elementów, głównych podobieństw oraz różnic. Zestawiono sześć modeli: trzy „obce” – Harringtona, capability maturity model integration, ISO 9004 oraz trzy podobne, polskie – Grajewskiego, Nowosielskiego i Gruchmana. Autorzy wymieniają 5-6 poziomów dojrzałości procesowej, różnice dotyczą sposobu przyporządkowania atrybutów do odpowiedniego poziomu dojrzałości. Wynikiem analizy porównawczej są wskazania do ich zastosowania w praktyce. Modele te są bardzo pomocne we wdrażaniu orientacji procesowej, stanowiąc swoistą mapę dla działań, inicjatyw czy projektów mających na celu wprowadzanie zmian, Ze względu na podobieństwa oraz wiele wspólnych elementów, decyzja o wyborze konkretnego modelu do zastosowań praktycznych nie jest ryzykowna
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 66-74
Keywords: model; proces biznesowy; model dojrzałości procesów; business process; process maturity model