Klasyfikacja przedsiębiorstw w kontekście masowej indywidualizacji - Walczak, Maciej (Enterprises classification from the point of view of mass customization, 2011)
Celem niniejszego opracowania jest próba sklasyfikowania przedsiębiorstw produkcyjnych pod względem możliwości wykorzystywania strategii masowej indywidualizacji. Na wstępie przedstawiono analizę pojęcia „masowa indywidualizacja” oraz genezę i definicje tej strategii. Następnie wyróżniono najważniejsze typy przedsiębiorstw oraz określono, w jakim stopniu są one predysponowane do dostarczania klientom zindywidualizowanych produktów. Wskazano również najważniejsze kierunki zmian przy wdrażaniu omawianej strategii dla dwóch skrajnych typów producentów, tj. masowego oraz wytwórcy produktów jednostkowych
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 389-398
Keywords: masowa indywidualizacja; produkcja masowa; produkcja jednostkowa; klasyfikacja przedsiębiorstw