Rozwój metropolii jako przejaw postępującego procesu urbanizacji - Korenik, Stanisław; Korenik, Alicja (Development of metropolis as a manifestation of the ongoing urbanization process, 2017)
W drugiej dekadzie XX wieku wystąpiły intensywne zmiany w funkcjonowaniu miasta, które stanowią najbardziej rozwiniętą formę urbanizacji. Największym determinantem tego procesu jest zjawisko formowania metropolii, które stają się globalnym miastem, mocno oddziałując na funkcjonowanie gospodarki w wielu przekrojach. Nową koncepcją jest miasto postindustrialne, w którym klasa kreatywna odgrywa najważniejszą rolę. Kolejną istotną kwestią jest koncept definiowany jako miasto postmodernistyczne, który dotyczy całości zmian występujących na ekonomicznym, społecznym politycznym i przestrzennym poziomie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 47-56
Keywords: urbanizacja; metropolia; aglomeracja; global city; miasto postindustrialne; klasa kreatywna; urban resilience; urbanization; metropolis; metropolitan area; post-industrial city; creative class