Terytorialne dysproporcje dostępności usług publicznych w Polsce jako wyzwanie dla polityki spójności - Żelechowski, Maciej (Territorial disparities in public services accessibility in Poland as a challenge for cohesion policy, 2017)
Zapewnienie dostępu do usług publicznych jest jednym z zasadniczych zobowiązań państwa wobec obywateli. Zagadnienie to jest poruszane w dokumentach dotyczących polityki spójności UE. Artykuł poświęcono regionalnemu zróżnicowaniu dostępności wybranych usług publicznych w Polsce. Porównań dokonano na poziomie województw. Analiza wskazuje m.in. na znaczące zróżnicowanie międzyregionalne w zakresie selektywnej zbiórki odpadów oraz wykorzystania Internetu w kontaktach z administracją publiczną
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 465, s. 166-171
Keywords: usługi publiczne; polityka spójności; public services; cohesion policy