Ocena informacji przekazywanych konsumentom na temat obecności alergenów - Drewiaka, Dorota; Sobieraj, Emilia; Drużyńska, Beata; Kowalska, Jolanta; Wołosiak, Rafał; Ciecierska, Marta; Majewska, Ewa (Evaluation of information passed on consumers on the presence of allergens, 2016)
Alergeny występujące w produktach spożywczych są jednym z zagrożeń, naktóre producent żywności musi zwrócić szczególną uwagę. Celem badania była analiza informacji przekazywanych konsumentom na temat występowania alergenów w wybranych produktach spożywczych, zarówno w przypadku żywności opakowanej i nieopakowanej dostępnej w lokalach gastronomicznych głównie na terenie Grójca i okolic
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2016, Nr 1 (20), s. 20-31
Keywords: alergeny żywności; znakowanie żywności; rozporządzenie 1169/2011; food allergens; food labelling; Regulation no. 1169/2011