Funkcja skumulowanej częstości i modele hazardu w ocenie konkurujących form wyjścia z bezrobocia - Bieszk-Stolorz, Beata (Cumulative incidencefunction and hazards models in the assessment of routes for unemployment exit, 2017)
W analizie czasu trwania bezrobocia rejestrowanego występują dane cenzurowane dwojakiego rodzaju. Jeżeli zdarzeniem kończącym obserwację jest podjęcie pracy,to obserwacjami cenzurowanymi są przypadki wyrejestrowania z pozostałych przyczyn (np.przejście na rentę lub emeryturę, wyjazd za granicę, niezgłoszenie się w urzędzie) lub obserwacje, które nie zakończyły się zdarzeniem przed końcem okresu badania. Pojęcie podjęcie pracy obejmuje różne formy wyjścia z bezrobocia: podjęcie zatrudnienia lub działalności gospodarczej, skorzystanie z subsydiowanych form zatrudnienia: prac interwencyjnych lub robót publicznych. Wszystkie te formy stanowią różne rodzaje zdarzeń konkurujących. Celemartykułu jest wykorzystanie funkcji skumulowanej częstości do oceny prawdopodobieństwa wyjścia z bezrobocia oraz modeli hazardu do oceny intensywności tego wyjścia dla różnych rodzajów ryzyk konkurujących. Zastosowane metody pozwoliły na ocenę wpływu innych niż praca przyczyn wyrejestrowania z urzędu pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 469; s. 21-31
Keywords: funkcja skumulowanej częstości CIF; model hazardu Coxa; ryzyka konkurujące; bezrobocie; cumulative incidence function (CIF); hazard model; competing risks; unemployment