Wielowymiarowa analiza atrakcyjności inwestycyjnej regionów Polski - Cheba, Katarzyna (Multidimensional analysis of investment atractivness of Polish regions, 2017)
W pracy do badania atrakcyjności inwestycyjnej województw wykorzystano wyniki badania atrakcyjności publikowane przez IBnGR, które zestawiono z informacjamio nakładach inwestycyjnych spółek zagranicznych oraz wielkościach kapitału, według wybranych krajów, zaangażowanego na terenie województw. Analizy przeprowadzone w pracy miały na celu zweryfikowanie propozycji B. Guzika, zgodnie z którą atrakcyjność inwestycyjna powinna być rozpatrywana z punktu widzenia rzeczywistych wielkości, np. nakładów inwestycyjnych. Zgodnie z tą propozycją oszacowano tzw. rentę atrakcyjności/dezatrakcyjności,wyznaczoną na podstawie wartości otrzymanych z modeli referencyjnych oraz wartości rzeczywistych. Efektem badań są m.in. rankingi atrakcyjności inwestycyjnej rozpatrywane przez pryzmat inwestorów zagranicznych lokujących kapitał w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 469; s. 32-40
Keywords: atrakcyjność inwestycyjna; modele referencyjne; investment attractiveness; reference models; annuity of attractiveness