Kontrakt regionalny w Polsce jako źródło finansowania polityki regionalnej - ujęcie retrospektywne - Korenik, Stanisław (Regional contract in Poland as a source of regional policy financing – retrospective perspective, 2011)
W rozwoju regionalnym, tak jak i w innych dziedzinach życia gospodarczego, istotne jest nie tylko wskazanie obszaru działań, ale też ich sposobów finansowania. Jednym z przyjętych w Polsce rozwiązań, bazujących w znacznej mierze na francuskich doświadczeniach, jest kontrakt regionalny. Dotychczasowe jego funkcjonowanie nie do końca przyniosło oczekiwane rezultaty. Założenia nowych dokumentów strategicznych wskazują na chęć utrzymania tego instrumentu. Jednak bez kompleksowej przebudowy nie można liczyć na poprawne jego funkcjonowanie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 195, s. 88-97
Keywords: rozwój regionalny; polityka regionalna; finansowanie rozwoju regionalnego; kontrakt regionalny