Procesy globalizacji i internacjonalizacji we współczesnej gospodarce ze szczególnym uwzględnieniem sektora przedsiębiorstw - Miszczak, Katarzyna (Processes of globalization and internationalization in modern economy with special attention paid to enterprises sector, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie roli procesów globalizacji i internacjonalizacji w funkcjonowaniu przedsiębiorstw we współczesnej gospodarce światowej. Istnieje zgoda, co do tego, że znaczenie zjawiska umiędzynarodowienia i globalizacja życia społeczno-gospodarczego przybierają na sile. W artykule opisano uwarunkowania, korzyścii zagrożenia wynikające z tych dwóch tendencji, zwłaszcza dla działalności sektora przedsiębiorstw. Scharakteryzowano też elementy uppsalskiego modelu internacjonalizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 195, s. 118-125
Keywords: globalizacja; internacjonalizacja; sektor przedsiębiorstw