Procesy wzajemnego uczenia się jako istotny czynnik rozwoju regionów w globalizującej się gospodarce - Rogowska, Małgorzata (The processes of interactive learning as a important factor of regions development in globalizing economy, 2011)
Wiedza, innowacja, ludzka kreatywność stanowią współcześnie podstawęnowej gospodarki, określanej jako gospodarka oparta na wiedzy, napędzana przez wiedzę.W artykule przedstawiono ogólne założenia koncepcji regionu uczącego się, zaproponowanej przez R. Floridę w latach 90. XX wieku i jak się wydaje się, aktualnej również dziś. Liczne publikacje o charakterze naukowym, a także szereg aktywności na płaszczyźnie praktycznej w postaci dokumentów strategicznych poszczególnych obszarów dotyczy właśnie wykształcenia mechanizmów wzajemnego uczenia się, co ma przyczynić się do wzrostu konkurencyjności regionów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 195, s. 133-138
Keywords: region uczący się; gospodarka oparta na wiedzy; cicha wiedza