Zastosowanie modelowania równań strukturalnych w poszukiwaniu czynników determinujących współpracę w przedsiębiorczości technologicznej - Staniec, Iwona (The use of structural equation modelling in search offactors determining collaboration in technological entrepreneurship, 2017)
W tworzeniu kapitału relacyjnego współpraca jest determinowana przez wiele wielowymiarowych czynników i do jej pomiaru konieczna jest skala złożona. W literaturze istnieje kilka modeli przyczynowo-skutkowych determinujących współpracę w wybranych przedsiębiorstwach. Badania potwierdzające przydatność tych modeli dla przedsiębiorczości technologicznej przeprowadzono na 324-elementowej próbie. W celu ich weryfikacji wykorzystano modelowanie strukturalne. Po pierwsze, ze względu na możliwość testowania modeli przyczynowych oraz po drugie, ze względu na możliwość wprowadzania zarówno zmiennych ukrytych, jak i obserwowanych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 469; s. 188-196
Keywords: modelowanie strukturalne; współpraca; przedsiębiorczość technologiczna; analiza relacji przyczynowo-skutkowej