Istota, kryteria i funkcje pomiaru osiągnięć w administracji publicznej - Bednarek, Piotr (Nature, goals and criteria of performance measurement in the public administration, 2011)
Idea pomiaru osiągnięć administracji publicznej nie jest nowa, już w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku bowiem w Stanach Zjednoczonych pojawiały się pierwsze postulaty, aby jej działalność oceniać podobnie jak podmiotów zarobkowych. Niemniej jednak ocena osiągnięć w organizacjach z sektora publicznego i prywatnego istotnie się różni. Od początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku na świecie istotnie zwiększyła się liczba badań naukowych i publikacji dotyczących tych zagadnień. W kilku krajach przeprowadzono reformy administracyjne, aby oceniać i poprawiać osiągnięcia administracji publicznej. Celem niniejszego artykułu jest próba zdefiniowania i wyjaśnienia wieloznaczności pojęcia „osiągnięcia” stosowanego w kontekście administracji publicznej, określenie kryteriów pomiaru osiągnięć oraz wyjaśnienie funkcji, jakie może on pełnić w administracji publicznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 188; s. 9-17
Keywords: pomiar osiągnięć; administracja publiczna; doskonalenie