Znaczenie formy opodatkowania działalności gospodarczej osób fizycznych w optymalizacji podatkowej - Koźmik, Magdalena (The role of taxation form in tax optimalization, 2011)
Prowadzenie działalności gospodarczej wymaga od przedsiębiorcy obrania odpowiednich strategii, w tym strategii podatkowych, w celu optymalizacji obciążeń oraz ryzyka z nią związanych. Jednym z głównych celów optymalizacji podatkowej prowadzonej działalności gospodarczej jest minimalizacja obciążenia związanego z podatkami oraz minimalizacja ryzyka z nimi związanego. Artykuł przedstawia znaczenie, jakie ma wybór formy opodatkowania działalności gospodarczej dla optymalizacji podatkowej. Wybór formy podatku dochodowego jest kluczowy dla przedsiębiorców będących osobami fizycznymi. Determinuje on m.in. możliwości korzystania z różnego rodzaju zwolnień, ulg podatkowych oraz rodzaj prowadzonej ewidencji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 188; s. 59-69
Keywords: optymalizacja podatkowa; forma opodatkowania; działalność gospodarcza