Zastosowanie metod taksonomicznych i ekonometrycznych w wielowymiarowej analizie poziomu życia mieszkańców powiatów w Polsce - Kurzawa, Izabela; Łuczak, Aleksandra; Wysocki, Feliks (Application of taxonomic and econometric methods in multivariate analysis of the living standard of the population in districts in Poland, 2017)
Celem pracy była wielowymiarowa analiza zróżnicowania poziomu życia mieszkańców Polski według powiatów. Zaproponowano dwuetapowe podejście – w pierwszym etapie dokonano oceny poziomu życia z wykorzystaniem metody TOPSIS w ujęciu pozycyjnym z zastosowaniem przestrzennej mediany Webera. Biorąc za podstawę wyniki etapu 1, czyli klasy powiatów według poziomu życia, zastosowano wielomianowy model logitowy kategorii uporządkowanych. Zbudowany model pozwolił określić istotność (siłę i kierunek) wybranych czynników zrównoważonego rozwoju (takich jak zdrowie, warunki życia gospodarstw domowych, dostęp do rynku pracy, warunki mieszkaniowe i bioróżnorodność) na poziom życia mieszkańców. Podstawę empiryczną badań stanowiły dane statystyczne z Banku Danych Lokalnych GUS dla 2014 roku. Badania potwierdziły, że stymulujący wpływ na podniesienie poziomu życia miały: poprawa bazy leczniczej i zabiegowej, rozbudowa terenów zieleni, a także poprawa warunków mieszkaniowych ludności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 127-137
Keywords: metody taksonomiczne; metoda TOPSIS; uporządkowany model logitowy; taxonomic methods; TOPSIS method; ordered logit model