Zarządzanie jakością w projektach na podstawie norm ISO serii 21500 - Wawak, Sławomir (Quality management in projects based on ISO 21500, 2017)
Metodyki zarządzania projektami w zdawkowy sposób traktują problemy jakości, mimo że są one uznawane za jeden z kluczowych aspektów zarządzania projektem. W artykule przeanalizowano podejście do tej kwestii zaproponowane przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną, która w odpowiedzi na rosnącą popularność pojęcia projektu oraz zarządzania projektami podjęła w 2011 r. prace nad opracowaniem serii norm poświęconych tej dziedzinie. Zidentyfikowano ograniczenia norm, do których należy m.in. brak wytycznych wdrażania koncepcji w organizacji. Na podstawie wymagań norm serii ISO 9001 zaproponowano ramową koncepcję opracowania systemu zarządzania projektami uwzględniającego kwestie zarządzania jakością
Management Forum, 2017, vol. 2, no. 5, s. 33-37
Keywords: system zarządzania jakością; system zarządzania projektami; zarządzanie projektem; jakość; projekt; metodyki projektowe; ISO 21500; system quality management; quality management system; project mangement; quality; project; project methodology