Uczestnictwo mieszkańców wsi we współzarządzaniu gminą – w opiniach wójtów - Marks-Krzyszkowska, Małgorzata (Participation of rural residents in local governance – local authorities opinions, 2017)
Artykuł osadzony jest w problematyce zarządzania publicznego w wiejskich społecznościach lokalnych. Współczesne podejścia do zarządzania w polityce publicznej ewoluują w kierunku większego pluralizmu sprawowania władzy, a także zwiększonego zakresu partycypacji i wywierania wpływu na sprawy publiczne przez obywateli. Tekst zawiera opinie wójtów na współuczestnictwo mieszkańców w procesie zarządzania gminą. Materiał empiryczny zgromadzony został w 2016 r. w wyniku jakościowych badań terenowych w 6 gminach wiejskich województwa łódzkiego. Wyniki dowodzą, iż wójtowie nie dostrzegają w obywatelach w pełni aktywnego partnera w zarządzaniu sprawami publicznymi, dopuszczają możliwość współudziału mieszkańców w życiu publicznym gminy przede wszystkim w sprawach społeczno-kulturalnych. Rola mieszkańców sprowadza się głównie do zgłaszania potrzeb i wniosków oraz monitorowania efektów prowadzonych przez władze działań. Decydowanie o ważnych dla gminy sprawach nadal pozostaje wyłącznie domeną władz
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 144-153
Keywords: partycypacja publiczna; gminy wiejskie; współzarządzanie; public participation; rural communities; co-management