Współpraca firm w łódzko-warszawskim obszarze funkcjonalnym – czynniki i efekty - Stawasz, Edward (Cooperation between enterprises in the Warsaw-Lodz functional area − factors and effects, 2017)
Przedmiotem prezentowanego artykułu są uwarunkowania współpracy firm w łódzko-warszawskim obszarze funkcjonalnym. Omówiono czynniki, obszary, efekty oraz bariery współpracy firm. W drugiej części artykułu przedstawiono wyniki badań empirycznych 150 małych i średnich firm funkcjonujących w obszarze o relatywnie wysokiej intensywności współpracy firm, dotyczącej kontaktów w szeroko rozumianym zakresie przepływów wiedzy i informacji, pozyskiwania specjalistów oraz wspólnych przedsięwzięć. Bliskość firm i innych podmiotów zlokalizowanych w obszarze funkcjonalnym i towarzysząca jej współpraca wpływają pozytywnie na efekty finansowe uzyskane dzięki współpracy, a zdecydowana większość firm o intensywnej współpracy z innymi podmiotami realizuje swój potencjał innowacyjności. Wskazuje to na zależność współpracy i innowacyjności firm zlokalizowanych i mających partnerów w obszarze funkcjonalnym. Z drugiej strony, współpraca firm napotyka bariery osłabiające korzyści ze współpracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 262-271
Keywords: obszar funkcjonalny; współpraca firm; efekty i bariery współpracy; functional area; cooperation between enterprises; effects of cooperation and barriers to cooperation