Baza ekonomiczna powiatów województwa dolnośląskiego - Zarówna, Marta (Economic base of districts in the Lower Silesian province, 2017)
Celem niniejszego artykułu była ocena wielkości i struktury funkcjonalnej bazy ekonomicznej powiatów województwa dolnośląskiego i ukazanie jej zmian w latach 2008, 2011 i 2014. Badanie przeprowadzono z wykorzystaniem pośrednich metod pomiaru: wskaźnika specjalizacji lokalnej Florence’a oraz wskaźnika nadwyżki pracowników Hoyta. Wyniki wskazują na znaczną przewagę bezwzględnej wielkości bazy ekonomicznej Wrocławia oraz najwyższy odsetek zatrudnienia egzogenicznego w silnie wyspecjalizowanych powiatach monofunkcyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 326-335
Keywords: baza ekonomiczna; wskaźnik Florence’a; wskaźnik Hoyta; economic base; Florence’s index; Hoyt’s index