Wpływ turystyczno-rekreacyjnych zachowań mieszkańców na rozwój innowacyjnej oferty metropolii na przykładzie Poznania - Basińska-Zych, Agata; Hołderna-Mielcarek, Bernadeta (The impact of tourist and recreational behaviors of city inhabitants on the development of innovative metropolis offer on the example of Poznan agglomeration, 2017)
Problematyka podjęta w artykule obejmuje rozpoznanie różnic w modelach oddziaływania czynników osobistych, takich jak wiek, płeć, etap życia, zawód, warunki ekonomiczne, oraz motywów podejmowania aktywności fizycznej na zachowania turystyczno- rekreacyjne mieszkańców metropolii Poznań. Pomiaru źródeł pierwotnych dokonano za pomocą ilościowych metod i technik badań (sondaż diagnostyczny, standaryzowany kwestionariusz ankietowy), którymi objęto 1584 pełnoletnich mieszkańców metropolii Poznań. Wyniki badań dowodzą, że czynniki osobiste, takie jak wiek, płeć, etap życia, zawód, warunki ekonomiczne, oraz motywy podejmowania aktywności rekreacyjnej różnicują zachowania turystyczno- rekreacyjne mieszkańców metropolii Poznań. Wyniki badania zostały wykorzystane w opracowaniu propozycji rozwoju innowacyjnej oferty turystycznej i rekreacyjnej miasta dla mieszkańców metropolii Poznań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 49-59
Keywords: zachowania turystyczno-rekreacyjne; rekreacja; metropolia Poznań; oferta turystyczna; innowacje; tourist and recreational behaviors; recreation; Poznan metropolis; tourist offer of the city; innovation