Kluczowe problemy zarządzania w turystyce zdrowotnej w opinii kadry menadżerskiej podmiotów sektora turystyki zdrowotnej - Hadzik, Andrzej; Ryśnik, Jakub; Żylak, Danuta (Key management problems in health tourism in the opinion of management staff of the health tourism sector entities, 2017)
Sprawne zarządzanie niejednokrotnie polega na trafnym wyborze najistotniejszych, strategicznych obszarów interwencji kadry menadżerskiej oraz na odpowiednim doborze działań w wyróżnionych obszarach. Celem pracy jest określenie, na podstawie wyników badań menadżerów sektora turystyki zdrowotnej w UE, ważnych i aktualnych problemów zarządzania w turystyce zdrowotnej wynikających ze specyficznych potrzeb turystów. Metodą użytą w opracowaniu jest kwerenda wybranych wyników badań kwestionariuszowych przeprowadzonych wśród menedżerów organizacji funkcjonujących na rynku turystyki zdrowotnej. Na tej podstawie sformułowano cztery następujące wnioski: 1) rośnie znaczenie udziału oferty prozdrowotnej w relacji do całościowo rozumianego produktu destynacji turystycznych, 2) istotne jest szczegółowe określenie indywidualnych powodów i motywów wyjazdów turystów, 3) istnieją określone kompetencje przydatne menadżerom badanego sektora, 4) istnieje potrzeba spójności działań podmiotów mających swój wkład w budowę produktu danej destynacji turystycznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 216-223
Keywords: turystyka zdrowotna; kadra menedżerska; zarządzanie; kluczowe problemy; health tourism; management; key issues; managerial staff