Przestrzeń miejsca czy przepływów? Toskania jako benchmark współkreowania pola znaczeń dla turystyki winnej - Hołodnik, Daria; Perechuda, Kazimierz (Tourism destination or tourism flow? Tuscany as a benchmark of wine tourism meaning field co-creation, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie holistycznego podejścia do kreowania przestrzeni turystycznej. Myślenie kategoriami przestrzeni miejsca, czyli inwestowania w materialne zagospodarowanie ORT, jest obecnie niewystarczającym argumentem, aby skutecznie współtworzyć regionalne produkty turystyczne (na trwałe kodujące się w percepcji turysty). Na podstawie benchmarku Toskanii opisano, jak tworzyć prestiżową i markową destynację opartą na paradygmacie przestrzeni przepływów (zanurzanie turysty w polu znaczeń turystyki agrowinnej, dostarczającej konsumpcji wartości niematerialnych, tj. poznawanie i uczestniczenie w „żywej” historii kultury wina). W dalszej części dokonano jej egzemplifikacji na podstawie toskańskich praktyk współtworzenia wartości kulturowych poprzez sieciowe formy współpracy (w ramach stowarzyszeń winiarskich). Do identyfikacji powyższego zastosowano badania jakościowe (badania studyjne), ich weryfikacji zaś dokonano za pomocą analizy case study
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 224-236
Keywords: kreowanie przestrzeni turystycznej; enoturystyka; pole znaczeń regionuwiniarskiego; współkreowanie wartości z turystą; creation of tourism space; wine tourism; meaning field of wine region; value cocreation with visitors