Czarnobyl – od katastrofy do kreowania atrakcji w strefie zamkniętej - Kruczek, Zygmunt (The Chernobyl Exclusion Zone (CEZ) from abandonded heritage to a tourist attraction/product, 2017)
W kwietniu 1986 r. w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej miała miejsce największa na świecie katastrofa nuklearna. Po 30 latach zamknięta ze względu na skażenie radioaktywne strefa wokół elektrowni (CEZ, Chernobyl Exclusion Zone) staje się atrakcją turystyczną. Celem artykułu jest przedstawienie rozwoju turystyki w Czarnobylu i tworzenia produktu turystycznego, jakim są wizyty studyjne w strefie zamkniętej. Dla charakterystyki procesu turystyfikacji miejsca tragedii posłużono się metodą analizy treści dokumentów i przekazów medialnych, obserwacji uczestniczącej oraz wywiadów z organizatorami wyjazdów. Poddano analizie także dane statystyczne ilustrujące rozwój turystyki w strefie zamkniętej, organizatorów zajmujących się obsługą tego ruchu po stronie polskiej. Omówiono specyficzne zasady organizacji wyjazdów do strefy zamkniętej, a także wskazano nowe projekty zagospodarowania miejsca katastrofy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 317-324
Keywords: Czarnobylska Strefa Zamknięta; atrakcja turystyczna; produkt turystyczny; The Chernobyl Exclusion Zone (CEZ); tourist attractions; tourist product