Role convention bureau w świetle badań empirycznych - Piechota, Natalia (The roles of convention bureau in empirical research, 2017)
Celem artykułu jest określenie, jakie role odgrywają convention bureaux w lokalnej branży spotkań, w podziale na instytucje funkcjonujące w miastach o różnej liczbie spotkań międzynarodowych (wg rankingu ICCA). Na podstawie analizy literatury stwierdzono, że ta instytucja powinna odgrywać pięć kluczowych ról: agenta, rzecznika, koordynatora, lidera i twórcy wizerunku. Postawiono hipotezę, że w miastach będących liderami w rankingu ICCA convention bureau łączy powyższe role, natomiast w miastach o niewielkiej liczbie spotkań opisywany podmiot koncentruje się głównie na roli agenta. Realizacja celu była możliwa dzięki przeprowadzeniu międzynarodowego badania wśród osób zarządzających convention bureaux w 73 miastach. Kwestionariusz przesłano drogą mailową, a późniejszą analizę danych przeprowadzono przy pomocy metody IPA (Importance-Performance Analysis). Ostatecznie hipoteza została zweryfikowana negatywnie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 422-432
Keywords: meetings industry; convention bureau; CVB; branża spotkań; Importance-Performance Analysis(IPA)