Emisje akcji a oczekiwane stopy zwrotu na rynkach globalnych - Zaremba, Adam; Okoń, Szymon (Share issuance and the expected returns in international equity markets, 2016)
Zarówno naukowcy, jak i praktycy rynku giełdowego często traktują aktywność w zakresie pierwszych ofert publicznych (IPO) jako wyznacznik nastrojów inwestorów i wyceny rynku. W niniejszym opracowaniu zbadano tę koncepcję na poziomie krajowym. W badaniu wykorzystano sortowanie i testy przekrojowe, aby przyjrzeć się relacji pomiędzy emisjami akcji a przyszłymi stopami zwrotu w 78 krajach w latach 1995-2015. Autorzy wykazali występującą w różnych krajach negatywną korelację w odniesieniu do emisji akcji i kształtowania się przyszłych stóp zwrotu. Rynki z dużą aktywnością w zakresie emisji akcji w przeszłości cechują się zdecydowanie niższymi stopami zwrotu niż rynki z mniejszą aktywnością w tym zakresie. Zjawisko to występuje ze szczególnym nasileniem na mniejszych rynkach, nie ma natomiast znaczenia na rynkach większych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2016, Nr 3 (28), s. 94-110
Keywords: emisja akcji; pierwsze oferty publiczne (IPO); prognozowanie stóp zwrotu; anomalie giełdowe; inwestycje międzynarodowe; analiza przekrojowa stóp zwrotu; share issuance; initial public offerings (IPO); return predictability; stock market anomalies; international investments; cross section of stock returns