Praktyczne problemy rachunkowości grup producentów rolnych - Prymon, Krzysztof (Accounting problems of agricultural producer groups, 2017)
Celem artykułu jest ukazanie zasad funkcjonowania grup producentów rolnych oraz prezentacja wyników badań prowadzonych w wybranych grupach producentów rolnych dotyczących możliwości pojawienia się zjawiska agresywnej rachunkowości w rolnictwie. Problemy rachunkowości rolniczej są od lat niedoceniane przez ustawodawcę. Kwestie dotyczące ujmowania oraz wyceny aktywów biologicznych i produktów rolniczych są nieuregulowane w prawie o rachunkowości jednostek gospodarczych. Problem wydaje się coraz bardziej istotny, gdyż z roku na rok przybywa jednostek prowadzących działalność rolniczą, które zobligowane są do prowadzenia pełnej rachunkowości. Są to głównie grupy producentów rolnych, które rejestrowane są najczęściej jako spółki z ograniczoną odpowiedzialnością lub jako spółdzielnie. Przeprowadzono badania ankietowe wśród księgowych w wybranych grupach producentów rolnych na Dolnym Śląsku. Badania dowodzą, że nieuregulowane w prawie bilansowym zasady rachunkowości działalności rolniczej stwarzają możliwość manipulowania wynikami finansowymi grup producentów rolnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 346-354
Keywords: rachunkowość rolnicza; grupa producentów rolnych; wartość godziwa; agricultural accounting; agricultural producer group; fair value