Rola kryterium aktywności w dyskryminacyjnych metodach oceny zagrożenia upadłością przedsiębiorstwa - Kitowski, Jerzy (The role of the activity criterion in discriminatory methods for assessing the bankruptcy risk for a company, 2017)
Badaniami objęto 80 polskich modeli dyskryminacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem roli kryterium oceny wskaźników aktywności. Dominuje w nich tradycyjny sposób ujęcia tych wskaźników. W badanych modelach najczęściej (29 razy) występują wskaźniki rotacji aktywów, natomiast w co czwartym modelu nie występują, jako zmienne, wskaźniki aktywności. Analiza równań dyskryminacyjnych badanych modeli wykazała, że w kilku modelach występuje brak zgodności pomiędzy znakiem arytmetycznym wyznacznika równania dyskryminacyjnego a charakterem ekonomicznym danej zmiennej (stymulanta bądź destymulanta), co może prowadzić do wypaczenia diagnozy. Krytycznie odniesiono się do dominującego w literaturze przedmiotu poglądu o uniwersalności sektorowej modeli dyskryminacyjnych. Jak potwierdziły wyniki badań, ranga wskaźników analizy finansowej w modelach dyskryminacyjnych zależy od przynależności sektorowej danego przedsiębiorstwa, co przeczy tezie o uniwersalności tych modeli
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 126-135
Keywords: wskaźniki aktywności; metody dyskryminacyjne; kondycja finansowa; activity ratios; discriminatory methods; financial standing